Meat that is good for you and our planet

Kött som är bra för dig och vår planet

Vi på Renjer har ofta pratat om fördelarna med viltkött jämfört med massodlat kött

Nu har Världsnaturfonden (WWF) släppt en så kallad "köttguide" på sin hemsida, som visar implikationer med avseende på klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurskydd och antibiotika för de olika köttkällorna.

Resultaten för massodlat rött kött är chockerande, medan ekologiskt odlat kött och viltkött är de enda köttsorterna som de rekommenderar för konsumtion utan några nackdelar. Det är av yttersta vikt för oss på Renjer - men förhoppningsvis för alla som lever på denna planet - att människor förstår miljöeffekterna av deras matvanor och de efterföljande långsiktiga konsekvenserna. Som alltid i livet: bara genom att ha all nödvändig information är det möjligt att fatta kloka beslut.

Vi vill sammanfatta några fakta för dig, hämtade från WWF-guiden

Låt oss ta en titt på detaljerna, inklusive några häpnadsväckande, men ändå skrämmande konsekvenser. Den första punkten att titta på är djurens välbefinnande. Massodlade grisar för den europeiska marknaden föds huvudsakligen upp i Tyskland och Danmark, ofta i burar så små att de bara kan resa sig och vika sig. Dessutom skärs grisarnas svansar oftast av, eftersom djuren blir aggressiva i fångenskap och biter av varandras svansar. Massodlad kyckling har vanligtvis inte ett mycket bättre liv.

Förbjudet i Sverige, men i många andra länder runt om i världen skär bönderna av kycklingens näbbar, så de kan inte skada varandra. Allt från 15 till 19 kycklingar är tillåtna per 1m2 under häckningssäsongen, vilket leder till helt enkelt outhärdliga förhållanden. De matas ofta så överdrivet mycket att deras muskler växer mycket snabbare än deras inre organ och skelett, vilket orsakar allvarliga hälsoproblem. Så nästa gång du köper nötkött eller kyckling kanske du vill kontrollera de ekologiska alternativen, i ekologiskt jordbruk har djuren mycket mer utrymme att leva och andas.

Det är inte bara logistiken som förorenar och orsakar påfrestningar för miljön

De förmodligen största skillnaderna mellan massodlat kött och vilt är relaterade till klimateffekter av soja, men vänta vad? Borde inte odling av soja vara bra för miljön? Låt oss ta en titt på hur lamm odlas. Dessa djur importeras huvudsakligen från Nya Zeeland och Irland till Europa, men transportfaktorn är inte den främsta orsaken till CO2 utsläpp, men sättet de matas på. Deras huvudsakliga foderkälla är soja (samma för kyckling och kor), som odlas i Sydamerika. Eftersom vi behöver mer och mer soja för att mata djuren, behövs mer och mer mark för att odla grödorna, vilket leder till en allvarlig avskogning av regnskogarna. Som tur är har Sverige förbjudit användningen av ohållbar soja till kycklingfoder. Ett kilo benfritt fårkött orsakar dock CO2 utsläpp på 21g, medan utsläppen från viltkött är absolut försumbara, då de bara består av det naturliga metan som djuren producerar.

Förutom viltkött stödjer ekologiskt odlat kött för att upprätthålla de lokala ekosystemen

Om man tittar på hållbarheten av viltjakt i hela Europa kan man säga att det finns strikta kvoter och att jägare följer dessa regler. Därmed kan det garanteras att populationen av djur (t.ex. rådjur, älg och vildsvin) hålls stabil. Detsamma gäller ekologiskt odlade djur och frigående djur. Dessa typer av jordbruk stöder faktiskt det lokala ekosystemet. Det gör i sin tur att utbudet är mycket mer begränsat jämfört med massodlat kött, vilket leder till något högre priser för oss konsumenter. Men att känna till konsekvenserna för djuren, miljön och i slutändan vår planet och framtid, det borde vara ett pris vi är villiga att betala för att framtida generationer ska kunna njuta av livet på jorden lika mycket som vi gör idag. Varför inte fokusera på kvalitet istället för kvantitet?

Läs köttguiderna här:

https://www.wwf.de/aktiv-werden/tipps-fuer-den-alltag/vernuenftig-einkaufen/einkaufsratgeber-fleisch/ (på tyska)

https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/ (på svenska)

https://wwf.fi/lihaopas/ (på finska)

Som källor för detta inlägg använde vi Köttguiden av WWF Sverige och Lihaopas av WWF Finland.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.